Projekt: EIT FoodProgram EIT Food je najveća i globalno najutjecajnija inicijativa vezana uz poljoprivredno-prehrambeni sektor, koja povezuje tvrtke, sveučilišta i istraživačke centre u Europi te potiče poduzetništvo i inovacije. EIT Food je paneuropsko partnerstvo, s pristupom usmjerenim na potrošače, čiji je cilj osnažiti inovatore, poduzetnike i studente za razvijanje prvoklasnih rješenja društvenih izazova, ubrzati razvoj inovacija, stvoriti nova radna mjesta te povećati konkurentnost Europe.

Cilj je partnerstva razviti visokokvalificirani prehrambeni sektor koji će surađivati s potrošačima na razvoju proizvoda, usluga i novih tehnologija koje će svim građanima Europe omogućiti zdraviji način života. Jedna od najvećih inicijativa u svijetu povezanih s prehranom, EIT Food, namjerava pokrenuti globalnu revoluciju u inovacijama i proizvodnji hrane koju će predvoditi Europa. Ambicija partnerstva je potpuno preoblikovati način na koji se hrana proizvodi, dostavlja i reciklira te stvoriti učinkoviti prehrambeni sektor koji će biti otporan na izazove budućnosti te podržavati održivo i kružno biogospodarstvo.

EIT Food ima šest strateških ciljeva:

 • Prevladati nisku razinu povjerenja potrošača,
 • Proizvesti zdraviju hranu prema vrijednosnim parametrima potrošača,
 • Izgraditi povezani prehrambeni sustav orijentiran na potrošače,
 • Unaprijediti održivost kroz upravljanje resursima,
 • Educirati zainteresirane za sudjelovanje, inovacije i napredak,
 • Poticati inovacije i poduzetništvo u prehrambenom sektoru.

Od lipnja 2018. godine, TERA Tehnopolis u Hrvatskoj provodi aktivnosti Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju – FOOD HUB, posebice stručno usavršavanje studenata u vodećim europskim tvrtkama, u području proizvodnje hrane, zatim edukacija djelatnika državne, regionalne uprave i lokalne samouprave te poticanje studenata i inovatora u pripremi inovativnih poslovnih planova.

Glavne aktivnosti Programa su:

 • “RIS Fellowship”, projekt za studente i mlade poduzetnike, buduće zaposlenike prehrambenog sektora, kojima će biti pružena mogućnost za stažiranje u nekima od etabliranih europskih tvrtki uz mjesečnu stipendiju u iznosu od 1.350 €. Više informacija o programu potražite na sljedećoj poveznici.
 • “RIS Talents” prilika je za stažiranje studenata doktorskog studija i mladih postdoktoranata iz prehrambenog sektora kojima se pruža mogućnost rada na projektima istraživanja i razvoja u EIT Food partnerskim organizacijama.
 • “EIT Food Innovation Prizes” je natjecanje u kojem natjecatelji s najboljim poslovnim planom, vezanim uz prehrambeni sektor, imaju mogućnost osvojiti novčane nagrade u iznosu od 10.000 i 5.000 €. Više informacija o uvjetima i samom procesu prijave možete pronaći na sljedećoj poveznici.
 • “EIT Food Government Executive Academy” povezuje predstavnike vlade iz 13 europskih država sa stručnjacima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, akademske zajednice i europskih institucija. Akademija je program predviđen savjetovanju i razvoju sposobnosti koji nudi uvid u izazove povezane s inovacijama i regulativama u prehrambenom sektoru. Više o samom programu možete pronaći na sljedećoj poveznici.
 • “EIT Food Seedbed”, program koji  pruža podršku fizičkim osobama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora ili već osnovanim start-up tvrtkama. Sudionici će primiti stručnu podršku i financijsku potporu u iznosu do 10.000 €, dok će najbolji start-upovi primiti nagradu od 20.000 €.
 • “EIT Food RIS Solutions”, program za studente s ciljem zajedničkog rješavanja problematike poljoprivrednih izazova u RIS državama. U sklopu programa će se razvijati industrijska rješenja u kojima će studenti imati potporu profesora i stručnjaka uz mentorske usluge o zaštiti intelektualnog vlasništva. Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici.
 • “Challenge labs”, tri dvodnevne edukacije (Španjolska, Italija i Poljska) o trenutnim i budućim izazovima u prehrambeno-poljoprivrednom sektoru. Mogući prijavitelji su osobe koje žele pokrenuti svoj posao ili samo imaju ideju ili su stručnjaci iz navedenoga sektora.
 • “RIS Legal and accounting support” pomaže uspješnim poljoprivrednim start-upovima izbjeći pravne i računovodstvene probleme na način da nudi 1.500 € poduzetnicima početnicima sa specifičnim pravnim i računovodstvenim problemima. Više o inicijativi i načinu prijave možete pronaći na sljedećoj poveznici.

 

 

Za više informacija posjetite sljedeće poveznice:

 

 

Kontakt osoba:

Ivana Dumančić, mag.oec.

EIT Food Croatia Coordinator

E-pošta: eitfoodhub[at]tera[.]hr

 

 

 

 

Prihvaćam
Više

Pravila o kolačićima

web.tera.hr koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva -> saznaj više. Nastavkom korištenja web.tera.hr stranica slažete se sa korištenjem kolačića.