WE-EEN – Čarobnjak iz okoliša Europske poduzetničke mreže (Wizard of the Environment: the Enterprise Europe Network)

Prvim međunarodnim treningom koji se održao u Veneciji 14.-15.06.2012. započeo je operativni dio projekta WE-EEN. Trening je organiziran za sve partnere projekta, a obuhvatio je radionice iz tri ključna sektora: gospodarenje otpadom, površinsku obradu plastike i metala, te proizvodnju/reciklažu elektroničkih i elektronskih komponenti. Obzirom da je cilj projekta bio unaprijediti pružanje okolišnih usluga za mala i srednja poduzeća kroz Enterprise Europe Network, predavači/stručnjaci iz navedenih područja obradili su glavne značajke koje su partneri na lokalnim radionicama prenijeli svojim regionalnim partnerima i pružateljima ekoloških usluga.

Učinkovite usluge zaštite okoliša i sporazumi o lokalnoj suradnji su vidljive akcije s glavnim ciljem: smanjenje utjecaja na okoliš i povećanje profitabilnosti malih i srednjih poduzeća. WE-EEN polazi od proširenog partnerstva GREEN projekta iz kojeg koristi metodologiju, najbolje prakse i naučene lekcije u određenom području.

Projektni konzorcij WE-EEN projekta je vodila Unioncamere Veneto Italija koja se sastojala od 11 partnera iz Italije, Rumunjske, Grčke, Bugarske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Njemačke i Hrvatske, a sve su članice Europske poduzetničke mreže. WE-EEN partnerstvo je spajalo različite sudionice članova iz tehnoloških i istraživačkih instituta i komora, industrije i gospodarstva kako bi se pomoglo malim i srednjim poduzećima u ispunjavanju zaštite okoliša i i privođenju poslovanja prema propisanim standardima EU.

Korištene projektne aktivnosti su bile informacijskog tipa poput: magazina, novina, newslettera, Internet stranica i informiranje malih i srednjih poduzetnika kroz šest održanih edukacijskih radionica. TERA je potpisala ugovore sa nekoliko pružatelja okolišnih usluga (Environmenatal Service Providers, ESP) kako bi ojačala njihovu povezanost sa malim i srednjim poduzetnicima na nacionalnoj razini. Projektom je ostvarena povezanost između pružatelja okolišnih usluga (ESP), udruga i malih i srednjih poduzetnika. Pružene su okolišne usluge malim i srednjim poduzetnicima te provedene radionice gdje su sudionici informirani o: tehnologijama koje povećavaju ekološke performanse i konkurentnost, učinkovitost i potencijal postojećih tehnologija za zaštitu okoliša, prednosti i mogućnosti sustava za upravljanje okolišem i sl.

WE-EEN je financiran od strane Programa za konkurentnost i inovacije Europske komisije (CIP), trajao je dvije godine, a njegov ukupan proračun je iznosio 1.105.391,00 eura.

PREUZIMANJE:

-Letak WE-EEN hrv
WE_EEN_Letak

Prihvaćam
Više

Pravila o kolačićima

web.tera.hr koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva -> saznaj više. Nastavkom korištenja web.tera.hr stranica slažete se sa korištenjem kolačića.