ENTREPRENEURSHEP Croatia – Europska mreža ambasadorica ženskog poduzetništva (Ambassadors of Female Entrepreneurship)

Hrvatska gospodarska komora, Tehnološki park Varaždin, Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka i Visoka škola Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba su pokrenuli projekt Europska mreža ambasadorica ženskog poduzetništva – EnrepreneurSHEp Croatia.

Europska mreža ambasadorica ženskog poduzetništva je osnovana 2009. godine u toku švedskog predsjedanja EU te je obuhvatila 150 žena ambasadorica iz 10 europskih zemalja. Hrvatska je, također, članica Mreže, koja danas obuhvaća 250 poduzetnica iz 22 zemlje.

Cilj je projekta uspostaviti mrežu ambasadorica u Hrvatskoj koja će poticati žene da započnu poduzetničku djelatnost i osnuju vlastite tvrtke, podizati svijest o poduzetništvu žena te pomoći u podizanju sposobnosti žena u stvaranju vizije, jačanju samopouzdanja, postavljanju i kreiranju uspješnog poslovanja. Ambasador ženskog poduzetništva je ženska ili muška osoba koja se već afirmirala u poduzetničkom sektoru. Ambasadorice su izabrane na nacionalnoj razini među uspješnim poslovnim ženama. Zadaci su promicanje poduzetništva kod žena govorom pred grupama u školama, fakultetima, drugim društvenim skupinama i medijima, aktivnim sudjelovanjem na konferencijama, radionicama te javnim događajima, povezivanje s europskim ambasadoricama te razmjena iskustva i dobre prakse. U Hrvatskoj je ukupno izabrano 30 ambasadorica iz pet regija.

Projektom je održano 10 motivirajućih seminara, pet edukacijskih radionica, izbor najperspektivnije žene u svakoj regiji kojoj se pružila dodatna potpora. Kroz radionice su polaznice motivirane za pokretanje vlastite tvrtke, a nekima od njih se pružila mogućnost da postanu nove ambasadorice koje će nastaviti nadahnjivati druge perspektivne žene poduzetnice i nakon završetka projekta. Ciljane grupe su nezaposlene žene, žene koje prvi put traže posao te mlade žene koje su upravo završile svoje obrazovanje.

Zadaća TERA Tehnopolis kao partnera i voditelja projekta u regiji Istočne Hrvatske je bila identificirati potencijalne poduzetnice koje se žele uključiti u projekt ili žene koje su već nositelji poduzetničkih aktivnosti, a žele unaprijediti svoje poslovanje. U tu svrhu su se organizirala dva motivirajuća seminara te nakon toga radionica ovisno o području interesa žena uključenih u projekt.

Podrška projekta bila je i od strane udruge „Krug“ čiji su ciljevi gotovo identični ciljevima organizatora ovoga projekta koji je od velike važnosti. Krug uz podršku institucija radi na poticanju ženskog poduzetništva te želi da žene poduzetnice sa 24% sudjelovanja dosegnu razinu od barem 52 posto.
Projekt se realizira u okviru programa Unije za konkurentnost i inovacije (CIP engl. Competitiveness and Innovation Programme), trajao je dvije godine, dok njegov proračun iznosi 146.098,87 eura.

PREUZMITE:
Letak EntrepreneurSHEp Ambasadorice
Letak EntrepreneurSHEp Croatia
Popis ambasadorica ženskog poduzetništva
Prezentacija Hrvatske ambasadorice

Prihvaćam
Više

Pravila o kolačićima

web.tera.hr koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva -> saznaj više. Nastavkom korištenja web.tera.hr stranica slažete se sa korištenjem kolačića.