Europska poduzetnička mreža (engl. Enterprise Europe Network – EEN) je nastala kao inicijativa Europske komisije za pružanje potpore malim i srednjim poduzetnicima u stvaranju preduvjeta za širenje poslovanja na europskom tržištu, plasiranje vlastitog proizvoda/usluge ili transfer tehnologije iz inozemstva.

Mreža ima više od 4000 suradnika i sastoji se od 3 komponente aktivnosti potpore poduzetnicima. Upravo u okviru te kompleksne mreže, znanstvenici i inovatori s područja istočne Hrvatske mogu svoje inovacije, znanje i iskustvo uz pomoć tehnologijsko-razvojnog centra – TERA ponuditi međunarodnom tržištu. Isto tako gospodarstvenici mogu pribavljati nove tehnologije s područja cijele EU. Mrežu EEN Hrvatska pored TERA čine i drugi regionalni partneri: Tehnološki park Varaždin za područje sjeverno-zapadne Hrvatske, Porin Rijeka za područje Istre i Primorja, Ured za transfer Tehnologije Split za područje Dalmacije, te HAMAG – BICRO koordinator aktivnosti vezanih uz transfer tehnologije, pokriva Grad Zagreb i središnju Hrvatsku. Inicijativu za osnivanje ove mreže i uključivanje Hrvatske u projekt EU, pokrenula je HGK kao koordinator Mreže.

Mreža EEN predstavlja najvažniju potpornu strukturu na području Europe. Temelji se na konceptu „sve usluge na jednom mjestu“ (eng. „one – stop shop“) i poduzetnicima je dostupna bez naknade.

Neke od usluga koje možete koristiti u okviru Mreže EEN su sljedeće:

  • Informacije o ponudi i potražnji proizvoda/usluga na tuzemnom tržištu i tržištu EU,
  • Povezivanje s mrežom konzultanata i istraživača iz različitih područja znanosti,
  • Identificiranje partnera zainteresiranih za transfer tehnologije,
  • Pravnu i savjetodavnu potporu u pregovaračkim aktivnostima,
  • Usluge zaštite industrijskog vlasništva i interesa poduzetnika u procesu transfera tehnologije,
  • Potporu u pripremi prijave projekata za financiranje iz fondova EU.
Doprinos sudjelovanja u mreži EEN je omogućio Tera Tehnopolis da sve aktivnosti koje je do sada provodio u području transfera tehnologije na lokalnoj razini, budu dostupne i za područje međunarodnog transfera tehnologije.

Za dodatne informacije o projektu možete kontaktirati prijemni ured Tera Tehnopolisa u Osijeku, Hrvatsku gospodarsku komoru ili druge regionalne centre, ovisno o regiji kojoj pripadate, gdje će Vas uputiti o uslugama potpore dostupne poduzetnicima, inovatorima i znanstvenicima.

 

Europska komisija je pokrenula mrežni portal Access2Markets kako bi malim i srednjim poduzećima (MSP-ima) pomogla u obavljanju trgovinskih aktivnosti izvan granica Europske unije. Access2Markets sadrži sve potrebne informacije o pristojbama, porezima, pravilima o proizvodima i zahtjevima za sve zemlje EU-a i više od 120 drugih tržišta diljem svijeta. Portal je namijenjen poduzećima koja već trguju na međunarodnoj razini te onima koja tek počinju istraživati mogućnosti na inozemnim tržištima.

Portal se nalazi na sljedećoj poveznici.

Prihvaćam
Više

Pravila o kolačićima

web.tera.hr koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva -> saznaj više. Nastavkom korištenja web.tera.hr stranica slažete se sa korištenjem kolačića.