Sve jača globalizacija, a uz to i europska integracija, navode ljude na razmišljanje o tome što čini njihov vlastiti nacionalni ili osobni identitet, što je ono po čemu se razlikujemo od ostalih, a što je to što smo kao svoj prinos ugradili u identitet Europe ili u ukupnu svjetsku baštinu. Važan dio identiteta čine i pojedinci koji su u prošlosti imali istaknutu ulogu u znanosti, umjetnosti, politici, gospodarstvu… Ova je knjiga zanimljivo razmatranje načina na koji su Hrvati još od 19. stoljeća birali istaknute pojedince koji su postajali elementi od kojih se gradio nacionalni identitet. Metode odabira, kao i sami rezultati selekcije govore nam danas vrlo jasno kakve su u određenom vremenu bile politike oblikovanja poželjnog identiteta. Sabrane u ovoj knjizi na jednom mjestu, sve su te selekcije svojevrsni vremeplov i odraz mijena kroz koje je prolazilo hrvatsko društvo u proteklih stoljeće i pol. Dodatna je zanimljivost knjige odabir velikana što ga je učinio sam autor, koristeći se dosadašnjim izborima i, dakako, vlastitom procjenom. Čitatelj tako može dobiti uvid, ne samo u sustave vrijednosti koji su postojali u hrvatskom društvu od vremena iliraca sve do danas, nego može doći i do osnovnih podataka o velikom broju istaknutih pojedinaca koji su na razne načine dali svoj doprinos hrvatskoj, europskoj i svjetskoj kulturi, znanosti i politici.

prof.dr.sc. Neven Budak

Hrvatski velikani prof. dr. sc. Bože Skoke zamašan je spisateljski pothvat kojim se nas dostojan način popunjava velika praznina u knjižnom prezentiranju i reprezentiranju hrvatskih velikana, odnosno najpoznatijih, najzaslužnijih i najpopularnijih Hrvata u domovini i svijetu kao i svih onih ne-Hrvata koji su svojim radom i životom zadužili Hrvatsku. Ovo, u našem vremenu pionirsko populizatorsko djelo ima karakter svojevrsne misije upućivanja hrvatske javnosti u biografije ljudi koji su kroz povijest na razne načine oblikovali hrvatsku samosvijest i samosvojnost ili su bitno utjecali na oblikovanje raznih sastavnica našeg nacionalnog identiteta te ujedno da mnoge među njima i „otkrije“.
Misija ove knjige nije da hrvatskoj javnosti docira, da joj se nameće kao apodiktična prosudba, već da joj omogući, prvi put nakon „Znamenitih i zaslužnih Hrvata“ iz 1925. sustavan pregled životopisa zaslužnih i znamenitih Hrvata na domovinskom prostoru i u svijetu iz rakursa i perspektive nacionalnog pogleda i potreba 21. stoljeća i da tako pruži građu za učvršćivanje i njegovanje nacionalnog identiteta.

dr.sc. Vladimir Lončarević

 

U globalnom svijetu gdje veliki, bogati i jaki vode igru, sve je manje prostora za malene. U eri holivudizacije važno i cijenjeno biva većinom ono što je dio kulture moćnih. Slabima i malima pri tom ostaje da se uklope u trend i svoj obol simplificiranoj i medijazitiranoj instant stvarnosti daju u obliku pristajanja na prilagođavanje ili lagani zaborav vlastite plejade velikana. Nemojmo zato smetnuti s uma, da je za samopoštovanje bitno obrazovanje, a upravo djelo koje držimo u rukama, važan je pokušaj da se očuva znanje o nama samima kako bi bili svjesni mjesta koje nam pripada u globalnoj zajednici naroda. Dugogodišnja nebriga i politikanstvo u čuvanju sjećanja na neke od domaćih velikana uzrokovala je njihov gotovo potpuni zaborav u našoj javnosti. Time nisu samo oni zaboravljeni nego smo svi mi izgubili dio svojeg nacionalnog bića kao i dio svoje povijesti, ali što je i važnije, dio svojeg samopoštovanja. Napor, da očuva sjećanje na toliki broj znamenitih našijenaca, ovu knjigu nedvojbeno stavlja uz bok gotovo enciklopedijskih uradaka čija se vrijednost neće umanjivati već dapače nadopunjivati svakim novim otkrićem zaboravljene veličine čije je djelo i lik pokrila prašina povijesti.

dr.sc. Ivan Tanta

Prihvaćam
Više

Pravila o kolačićima

web.tera.hr koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva -> saznaj više. Nastavkom korištenja web.tera.hr stranica slažete se sa korištenjem kolačića.