NAJAVA AKTIVNOSTI U OKVIRU PROGRAMA EIT FOOD

Program EIT Food je najveća i globalno najutjecajnija inicijativa vezana uz poljoprivredno-prehrambeni sektor, koja povezuje tvrtke, sveučilišta i istraživačke centre u Europi te potiče poduzetništvo i inovacije. TERA Tehnopolis, regionalna kontakt točka za Hrvatsku (EIT Food HUB Croatia), pored već najavljenih aktivnosti: EIT Food Innovation Prizes i Government Executive Academy, najavljuje i ostale aktualne EIT Food aktivnosti u narednom razdoblju.

 

 

Test Farms

Riječ je o Programu koji povezuje start-up tvrtke iz poljoprivrednog sektora s poljoprivrednicima i zemljištima za testiranje njihovih proizvoda, a  da bi pomogli inovativnim poljoprivrednim start-up tvrtkama da potvrde i testiraju svoje proizvode i usluge, predstave svoje poslovanje kupcima i investitorima te podrže tehnološku transformaciju u europskoj poljoprivredi. Rok za prijavu je 16. veljače 2020. godine.

Prošle godine Program je proveden u Poljskoj i Španjolskoj, a u 2020. godini planira se dovesti na sasvim novu razinu. Da bi se to ostvarilo, EIT Food je u potrazi za novim partnerom koji bi provodio Program u Sjeveroistočnoj i Južnoj Europi. Zemlje koje su prihvatljivi prijavitelji su: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Portugal, Srbija, Španjolska, Turska, Italija i Grčka.

Uloga partnera u ovom projektu bit će širenje mreže poljoprivrednika u Europi. EIT Food će osigurati pristup mreži start-up tvrtki i organizirati poslovne susrete između farmera i 20 do 25 start-up tvrtki na raznim događajima koji će se organizirati tijekom godine.

Program će trajati od veljače do prosinca 2020. godine te će obuhvaćati sljedeće korake:

– pronalazak start-up tvrtki iz poljoprivrednog sektora i poticanje na sudjelovanje u Programu,

– pronalazak poljoprivrednika i poticanje na sudjelovanje u Programu,

– umrežavanje start-up tvrtki i poljoprivrednika,

– 3 do 4 poslovna susreta namijenjena povezivanju partnera koji će se održati nakon posjeta poljoprivrednih gospodarstava,

– pilot faza u trajanju do godinu dana,

– organizacija događaja „Demo Day“ na poljoprivrednim gospodarstvima, s ciljem prikazivanja rezultata drugim poljoprivrednicima, pod uvjetom da je testiranje bilo uspješno,

– izvještavanje o rezultatima Programa.

Dodatne informacije nalaze se na sljedećoj poveznici.

Žene u poljoprivrednom sektoru

Program EIT Food je u potrazi za tri organizacije/institucije/tvrtke iz Južne Europe, točnije, iz Grčke, Portugala, Španjolske ili Turske te dvije organizacije/institucije/tvrtke iz Istočne Europe, točnije, iz Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Italije, Litve, Latvije, Poljske, Rumunjske, Slovačke ili Slovenije, u cilju organizacije aktivnosti za jačanje poduzetničkih vještina žena u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Glavni cilj aktivnosti je pronaći inovativna rješenja za rješavanje problema s kojima se suočava prehrambeni sustav koji stvaraju žene poduzetnice, istovremeno podržavajući ih u razvoju njihovih poduzetničkih ideja. Program će ujedno pomoći ženama poduzetnicama iz ovog sektora u uključivanju u druge EIT Food programe.

Ciljevi aktivnosti su: razvoj start-up tvrtki u ranim fazama te njihovo osnivanje, zatim poboljšanje odnosa suosnivača te povezivanje sa industrijom, akademijom, ostalim start-up tvrtkama i širom zajednicom.

Aktivnosti uključuju: usluge praćenja poslovanja, mentorstvo i edukacija žena poduzetnica iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, organizacija radionica i pružanje mogućnosti umrežavanja te organizacija završnog natjecanja.

Više informacija o navedenoj aktivnosti te načinu prijave možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Pravna i računovodstvena potpora poduzetnicima u ranim fazama pokretanja poduzetničkog pothvata

S ciljem rješavanja poteškoća s pravnim ili knjigovodstvenim troškovima, program EIT Food novoosnovanim poduzećima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u Istočnoj i Južnoj Europi nudi financiranje koje će im pomoći pokriti navedene troškove. Navedena aktivnost nudi do 2.500 eura start-up tvrtkama i poduzetnicima za pokrivanje troškova osnivanja tvrtke, zaštite intelektualnog vlasništva, knjigovodstva i sl.

Detaljnije informacije i obrazac za prijavu nalaze se na sljedećoj poveznici.

Seedbed 2020

EIT Food Seedbed je program predakceleracije koji, u trajanju od šest mjeseci, educira i potiče timove, s ciljem boljeg razumijevanja potreba potrošača i procjene vlastite poslovne ideje. Program je namijenjen za proizvode ili usluge u ranim fazama razvoja koji koriste inovativne poljoprivredno-prehrambene tehnologije da bi ostvarili velik utjecaj na bilo koji dio prehrambenog sektora, uključujući način proizvodnje, isporuke, konzumacije, recikliranja i vrijednosti naše hrane.

Program se provodi u sjevernoj Irskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Danskoj i Njemačkoj i omogućuje ambicioznim poduzetnicima i poduzetnicima početnicima izravno testirati tržište s više od sto potencijalnih klijenata i steći znanje o tome kako napredovati od komercijalnog prijedloga do provjerenog i uspješnog poslovanja. Tijekom Programa timovima će biti omogućeno sljedeće:

– trening tijekom petodnevnog „bootcamp-a“ temeljenog na jedinstvenoj metodologiji orijentiranoj na klijenta, s ciljem kreiranja start-up poslovnog modela,

– mentorstvo od strane vodećih stručnjaka iz poljoprivredno-prehrambenog sektora s posebnim znanjem i vještinama za razvoj inovacija u prehrambenom sektoru,

– financiranje do 10.000 eura za procjenu poslovne ideje s potencijalnim klijentima, s mogućnošću osvajanja dodatnih 20.000 eura putem aktivnosti „Startup Launch Grant“,

– poziv na finalno natjecanje na kojem će timovi dobiti korisne povratne informacije od stručnjaka iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Program je namijenjen onima koji imaju uspješne poslovne ideje u ranoj fazi, a koje imaju potencijal transformirati tehnološki pristup u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i usklađene su sa strateškim ciljevima inicijative EIT Food. Prihvatljivi prijavitelji su stanovnici, državljani ili pravne osobe sa sjedištem u državi članici Europske unije ili nekoj od pridruženih zemalja.

Sve dodatne informacije, kao i provjeru kriterija prihvatljivosti, možete pronaći na sljedećoj poveznici. Prijave se primaju do 15. ožujka 2020. godine.

EIT FAN

Riječ je o objavljenom trećem pozivu za prijavu na EIT FAN akceleratorski program koji je u potrazi za 60 start-up tvrtkama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora koje imaju važnu ulogu u rješavanju problema prehrambenog sustava te koje su dobile zamah u prvim prodajama ili pismima namjere. S paneuropskim opsegom i jedinstvenom mrežom korporativnih i akademskih partnera, EIT FAN četveromjesečni je program koji će ugostiti 60 start-up tvrtki na šest lokacija diljem Europe i Izraela. Osim toga, imate priliku i osvojiti financiranje u iznosu do 100.000 eura. Ostvarite i popust od 50% na naknadu za prijave unosom koda Eco50 (ili Investor50).

Više informacija o navedenoj aktivnosti te načinu prijave možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Prihvaćam
Više

Pravila o kolačićima

web.tera.hr koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva -> saznaj više. Nastavkom korištenja web.tera.hr stranica slažete se sa korištenjem kolačića.