Olakšani pristup neophodnim proizvodima u kriznim situacijama iz perspektive intelektualnog vlasništva

Trenutna situacija u EU povezana s COVID-19 pandemijom pokazuje kako zdravstvene krize generiraju hitnu i masovnu potrebu za pristupom medicinskim i srodnim tehnologijama. U tom je kontekstu izražena zabrinutost da bi pitanja intelektualnog vlasništva mogla otežavati dostupnost lijekova te dijagnostičke i druge medicinske opreme zbog prava intelektualnog vlasništva koja mogu ugušiti njihovu proizvodnju ili uvoz u EU. Iako je obvezno licenciranje patenata dostupno na nacionalnoj razini za rješavanje kritičnih situacija, ovo je mehanizam koji može imati iskrivljujuće učinke na trgovinu i inovacije. Stoga, prednost treba dati pristupima dobrovoljnog licenciranja/udruživanja.

Kako bi istražila nove pristupe koji bi mogli biti relevantni u kriznim situacijama, Europska komisija je izradila studiju o izvedivosti i analizi “Impact Licensing Initiative (ILI)” za pristup tehnologiji tijekom zdravstvene krize. Studija predstavlja tzv. „licenciranje utjecaja“ odnosno model koji ima za cilj rješavanje poteškoća u pristupu tehnologiji tijekom zdravstvene krize. Predlaže suradnju u okviru platforme za vlasnike tehnologija, proizvođače i korisničke organizacije kako bi se zajamčio pristup osnovnim tehnologijama tijekom takve krize gdje se uzima u obzir interes svakog korisnika. Model nudi mogućnost za mehanizme tzv. „prisilnog licenciranja“, dopuštajući vlasnicima tehnologija kontinuiranu kontrolu nad njihovim pravima, a, s druge strane, osiguravajući kontinuirani i pristupačni pristup tehnologiji kroz lokalnu proizvodnju.

Europska komisija na navedenu temu organizira poludnevni webinar 28. siječnja 2021. godine. Cilj webinara je testirati potencijalnu dodanu vrijednost novog modela licenciranja osmišljenog u svrhu olakšavanja pristupa ključnim neophodnim proizvodima u kriznim situacijama iz perspektive intelektualnog vlasništva.

Sudjelovanje na webinaru je besplatno, a prijaviti se možete putem sljedeće poveznice.

Prihvaćam
Više

Pravila o kolačićima

web.tera.hr koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva -> saznaj više. Nastavkom korištenja web.tera.hr stranica slažete se sa korištenjem kolačića.